joi, 1 martie 2018

Obiceiul Martisorului

O
Obiceiul purtării mărţişorului de 1 Martie este întâlnit la români şi la bulgari. Mărţişorul este considerat un simbol al renaşterii, iar de-a lungul vremurilor a cunoscut mai multe transformări.
La începuturi, prin mărţisor se înţelegea un şnur răsucit, alb şi negru. Ulterior, şnurul negru a fost înlocuit cu un şnur roşu.
Albul era un simbol al purităţii, iar negrul, al fertilităţii pământului. 
Culoarea roşie, care a apărut mai târziu, simbolizând spiritul vital, izbucnirea vietii în primăvară si frumosul. Ulterior, şnurului alb-roşu i s-a adăugat un bănuţ care reprezenta un simbol solar, soarele fiind dominant primăv
1 Martie a rămas drept începutul noului an agrar şi este considerat, pe lângă mărţişor, ziua Dochiei sau începutul celor nouă babe. După unele legende, primul mărtişor a fost confectionat de Dochia, care în timpul torsului a scos un fir de lână şi a găurit un ban, prin care a trecut firul respectiv. Numele Dochiei provine de la Sfânta Efdochia, sărbătorită pe 1 martie. Mărţişorul deci se leagă de această divinitate legendară şi de vechiul cult al soarelui, spun etnologii.
Pe 1 Martie oamenii îşi aleg câte o zi din aşa-zisele Zilele Babelor, care le arătă cum va fi viaţa lor în acel an, luminoasă, noroasă sau posomorâtă.
Se spunea ca Babele sunt cate sapte, dar difera in functie de zona, poate fi 9 sau 12, dupa cele ale lunii anului.


Sursa foto: internet

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Declarații de dragoste

     Pentru mine ești ca o ancoră,care o port mereu în inimă,eu aiurit, tu mai pământeană,dar amandoi pe aceeași undă.      Ești ca o carte ...